RÓLUNK

ALMA

VÁSÁRLÓKNAK

Az alma és az orvos


Talán az egyetlen gyümölcs, amit az ókorban is tömegesen ismertek, hisz a trójai mondakörben Erisz a viszály istennője aranyalmát használ fel a Heszperidák kertjéből , hogy viszályt keltsen. Tehát a mitológián át, a Bibliáig, festményeken, uralkodói jelképekben, New Yorkon keresztül ma már a világ egyik vezető szoftvercégének emblémájáig mindig és mindenütt ott volt és van az alma.

Az alma története egészen a kőkorszakig nyúlik vissza, de később a görögök és a rómaiak is foglalkoztak almatermesztéssel. A vikingek előszeretettel fogyasztották az almát, Indiában gyógyszerként alkalmazták emésztési problémák kezelésére. A világ vezető almatermesztő országa Kína és az USA.

Egy régi közmondás szerint: „napi egy alma az orvost távol tartja.” Tény hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Magas flavonoid tartalmának köszönhetően erőssíti az immunrendszert gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, rosttartalma miatt javítja az anyagcserét, serkenti a bélmozgást. Megköti a bélben a rákkeltő (carcinogén) anyagokat, így csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát. Tartalmaz A vitamint, B komplex, C  vitaminokat.

Az almát többféleképpen készíthetjük el és fogyaszthatjuk, mivel a benne rejlő hatóanyagok nagy részét a feldolgozás alatt is megőrzi. Ihatjuk szűrt, illetve rostos üdítő változatát. A cider, cidre azaz az almabor ma már a világ minden részén kedvelt könnyű alkoholos ital, amit almából nyernek és csekély alkoholtartalmának köszönhetően egyfajta üdítő jellegel bír. A szárított almahéjból készíthetünk teát ami melegen és hidegen fogyasztva , ízesitve vagy anélkül üdítő hatású. Almaecet formájában is hasznosítják, a fogyókúrázók körében, közkedvelt zsírégető tulajdonsága miatt.Az alma salátákba komponálva is tökéletes. A híres Waldorf saláta is almára épül és végül de nem utolsó sorban nagyon sok üdítő alapanyaga az alma.